Suçlular | Konular

Srebrenitsa katliamının sorumlusu Miloş Stupar serbest bırakıldı

Bosna Hersek'te 1995 yılının temmuz ayında 8 bin Boşnak erkek ve çocuğun öldürüldüğü Srebrenitsa katliamının sorumlularından Miloş Stupar, Bosna mahkemesince serbest bırakıldı.

Bosna Hersek'in doğusunda bulunan Srebrenitsa'daki katliamda 1000 sivilin öldürülmesinde önemli rol oynamakla suçlanan Stupar, Bosna Hersek'te kurulan savaş suçları mahkemesinin verdiği kararla dün serbest kaldı. Savaş sırasında Çetniklerin komutanlarından olan Stupar, 2008 yılında 6 yardımcısıyla birlikte 40 yıl hapis cezası almıştı. Ancak avukatlarının itirazı üzerine, mahkeme Stupar'ı serbest bıraktı.

Mahkeme Kurulu Başkanı Azra Miletiç, konuyla ilgili gazetecilere yaptığı açıklamada, Stupar'ın yönettiği Sırp birliklerinin üzerinde doğrudan yetkisi olmadığı için serbest bırakıldığını söyledi.

Miletiç, savaş suçunun kanıtlanması için zanlının komuta zincirinde doğrudan bir etkiye sahip olmasının gerektiğini belirterek, ''Stupar, 14 Temmuz 1995 tarihinde Bosnalı Sırpların özel polis birliğinin başına geçtiği için, katliama doğrudan etkisi olduğu kanıtlanamadı'' diye konuştu.

-KARARA TEPKİLER-

Srebrenitsa ve Jepa Anneleri Derneği Başkanı olan, oğlu Srebrenitsa'da katledilen Munira Subaşiç, mahkemenin verdiği karara tepki göstererek, ''Bu mahkeme artık bizi tanık olarak çağırmasın ve bütün savaş suçlularını serbest bıraksın'' dedi.

Srebrenitsa Anneleri Derneği Başkanı Hatice Mehmedoviç de Miloş Stupar'ın serbest bırakılmasının ''katliamın ödüllendirildiğini göstergesi olduğunu'' belirterek, ''Bu mahkeme kararı, Stupar'a yakınlarımızı öldürdüğü için bir teşekkürdür'' diye konuştu.

Mehmedoviç, bu şekildeki mahkeme kararlarının ''katliamın yeni boyutu'' olduğunu söyledi.

Temmuz 1995'de kuşatma altındaki Srebrenitsa'da General Ratko Mladiç'in komutasındaki Sırp askerler, Birleşmiş Milletler'in bünyesinde görev yapan Hollandalı birliğe sığınan sivil Boşnaklardan, aralarında çocukların da bulunduğu erkekleri alarak götürmüş, masum Boşnaklardan 8 bini kurşuna dizilerek katledilmişti. Srebrenitsa katliamı, İkinci Dünya Savaşı sonrası Avrupa'nın tarihindeki en büyük katliam olarak nitelendiriliyor.

Srebrenitsa katliamıyla ilgili Lahey'de eski Yugoslavya için kurulan mahkemede, bugüne kadar sadece 7 Bosnalı Sırp hapis cezası aldı. Uluslararası mahkemenin yükünün fazlalığı nedeniyle 2005'te Bosna'da da savaş suçları mahkemesi kuruldu.

Lahey'deki mahkemede, Srebrenitsa'daki katliamla ilgili 9 Bosnalı Sırpın yargılanması sürüyor. Katliamın baş sorumlularından General Ratko Mladiç ise 14 yıldır firarda.

Bosna'daki savaş suçları mahkemesinde de Srebrenitsa davasından yargılanan Sırplardan 12'si çeşitli hapis cezalarına çarptırıldı, 7'si beraat etti, 7'sinin duruşmaları ise sürüyor.

Konular