Suçlular | Konular

Kontör değil kuruş dolandırıcısı

Kendilerini emniyet mensubu olarak tanıtarak kontör dolandırıcılığı yapan Şanlıurfa merkezli şebekenin, GSM şirketlerinin kontörden kuruşa geçmesiyle birlikte müşteri hizmetlerini arayarak bilgi alıp kuruş dolandırıcılığına da başladığı bildirildi.

5 ayrı ilde eş zamanlı olarak yapılan ve yaklaşık 200 kişinin gözaltına alındığı operasyonla geçtiğimiz günlerde kendilerini emniyet mensubu olarak tanıtan Şanlıurfa merkezli kontör şebekesi çökertildi.

Şanlıurfa Cumhuriyet Savcılığı tarafından başlatılan ve 6 aydır yürütülen soruşturma kapsamında; İstanbul, Şanlıurfa, Adana, Ankara ve Gaziantep'te yapılan eş zamanlı operasyonlar sonucunda yakalanan kontör dolandırıcılarının nasıl dolandırıcılık yaptıkları tüm detaylarıyla ortaya çıktı.

"KONTÖRDEN KURUŞA GEÇMİŞLER"
Operasyon sonunda şebekenin kontör dolandırıcılığından kuruş dolandırıcılığına geçtiği öğrenildi. Bir süre önce GSM şirketlerinin kontörden kuruşa geçmesiyle birlikte dolandırıcılar da duruma ayak uydurdu. Şebeke kuruş dolandırıcılığı yapmak için ise GSM şirketlerinin müşteri hizmetlerini kullandı.

Şebeke tek tek GSM şirketlerinin müşteri hizmetlerini arayarak kontörden kuruşa geçisin nasıl olduğunu öğrendi. Kuruşa geçişin püf noktalarını tek tek öğrenen şebeke üyeleri bu kez kontör yerine kuruş istemeye başladı. Dolandırıcıların yeni yöntemlerinde tercih ettikleri kişilerin başında ise kamu görevlileri geliyor. Kendilerini devlet görevlisi olarak tanıtan dolandırıcılar, mağdurlardan verdikleri TC kimlik numaralarına para göndermelerini istiyor.

"HEM ERGENEKON HEM PKK KULLANILDI"
Çete üyelerinin, aradıkları cep telefonu sahiplerini, "Ergenekon operasyonunda tutuklanan generalleri aramışsınız. Siz de soruşturuluyorsunuz. Bize kontör gönderin" gibi bahanelerle tehdit ettikleri, sözde bir şirket adına aradıkları kişileri, "20 bin lira ödül kazandınız. Parayı almak için bize kontör gönderin" gibi bahanelerle de kandırdıkları tespit edildi.

Ergenekon'un yanı sıra şebekenin aradıkları kişileri, "PKK ile bağlantınız teknik takibe takıldı. Biz bunu biliyoruz. Ama bize kontör gönderdiğiniz takdirde tanıdığımız savcı var, biz bunu halledebiliriz" deyip 500 kontör istedikleri ortaya çıktı.

Çete üyelerinin, Şanlıurfa'nın Akçakale, Suruç ve Harran ilçelerinde cep telefonu aramaları için 10'ar kişiden 15 çağrı merkezi kurdukları ortaya çıkarıldı. Çete üyeleri arasında, çağrı merkezinde çalışanlar için "işçi", çağrı merkezinin başında bulunanlar için "toptancı", kontörleri paraya çevirenler için ise "bilişimci" tabirlerinin kullanıldığı belirlendi.

Çete üyeleri tarafından imal edilen 128 karta aynı anda bilgisayar üzerinde işlem yapmayı sağlayan "simserver" adını verdikleri bir cihaz da ele geçirildi. Çete üyelerinin bu cihaz sayesinde dolandırdıkları kişilerden topladıkları kontörleri bir havuzda biriktirdikleri tespit edildi. Şahısların daha sonra kontörleri internet üzerinden transfer ederek ya da İstanbul'da anlaştıkları cep telefonu bayilerine daha düşük bir fiyata sattıkları anlaşıldı. Zanlıların, topladıkları kontörleri, bazı internet siteleri üzerinden bayilere toptan olarak sattıkları ifade edildi.

Konular