Suçlular | Konular

15 bin kişinin ölümüne 2 yıl hapis

Hindistan'da 26 yıl önce 15 bin kişinin ölümüyle sonuçlanan dünyanın en büyük sanayi kazasıyla ilgili dava nihayet sonuçlandı. 8 kişi 2 yıl hapis cezası aldı.

Hindistan’ın Bhopal kentinde 1984 yılında meydana gelen bir patlamayla, kent sakinleri adeta cehennemi yaşadı.

Bir böcek ilacı fabrikasından çıkan zehirli gaz bulutu ilk günlerde 3 bin 500 ilerleyen yıllardaysa 15 binden fazla kişinin ölümüne yol açtı.

Bu olay kayıtlara tarihin en büyük sanayi kazası olarak geçti.

Kazayla ilgili açılan dava tam 23 yıldır sürüyordu. Adalet bir türlü tecelli edememişti.

Kazadan çeyrek yüzyılı aşkın bir süre sonra nihayet hakimler bir karara vardı. Fabrika'nın eski 8 yöneticisi ihmal yoluyla ölüme sebebiyet vermekten mahkum oldu. 8 kişi 2 yıl hapis ve 2 bin 175 dolar para cezası aldı.

Kazanın kurbanları ve çevreciler cezayı yeteriz ve geç kalmış buluyor.

Ceza alanlardan birinin geçen sürede yaşamını yitirmesini davanın ne kadar uzadığının bir göstergesi olduğunu söylüyorlar.

Olayı yaşayanlardan bir kişi, “O kazada cehenneme dünyada tanıklık ettik. Üst üste yığılı cesetleri gördük. 8 kişiye de ömür boyu hapis cezası verilmeliydi” diyerek sitemini dile getirdi.

Zehirli gazın, bugün hala on binlerce kişiyi etkilediği tahmin ediliyor. Çevreciler ölenlerin yanısıra, yaklşaık 600 bin kişinin de gazdan olumsuz şekilde etkilenerek sağlık sorunları yaşadığını söylüyor.

Konular